Introductie video’s

Baadjou Film & Stage Productions vindt haar oorsprong in de provinciale TV wereld. In september 1997 start ik, en mijn latere compagnon Johan Strijckers, namelijk mijn professionele carrière bij het dan net opgerichte Omroep Limburg TV. De eerste officiële uitzending is dan nog géén feit waardoor een van onze eerste opdrachten het creëren van een leaderpakket voor Omroep Limburg TV is. Een leaderpakket voor een omroep is als de audiovisuele huisstijl van een omroep of tv programma. Wikipedia omschrijft een leader als volgt…

…Een (begin)leader of intro is een korte, vaak (deels) geanimeerde film aan het begin van een televisie-uitzending. Bijna alle televisieprogramma’s hebben een leader. Dit is een korte, sfeervolle intro. Bij leaders gaat het meestal om een korte aankondiging die in doorgaans minder dan een minuut de juiste sfeer neerzet van het programma. Vaak zit er bij de leaders een tune (muziek), animaties en speciale effecten. De leader is herkenbaar voor de kijker. Vaak komt nog het logo van het programma in beeld. En soms is er een voice-over die het programma introduceert.

Een leader is een onmisbaar begin van een TV programma of live uitzending.

25 jaar later

Nu, ruim 20 jaar later, starten wij onze live events of livestreams graag nog steeds met een duidelijk intro. Zonder zo’n intro val je eigenlijk een beetje koud in een programma. Het helpt zowel live of thuis publiek om de spanning op te bouwen en in de juiste “mood” te komen voor het begin van het (live)programma.

Aandacht

Presentatoren of sprekers brengt het op een meer spectaculaire wijze het podium op, voorziet hen van een duidelijke én volledige introductie van naam én functie, en dwingt het publiek tot stilte en aandacht. Het staat daarmee in schril contrast met de start van een gemiddeld event of livestream waar de presentator van dienst het podium betreedt en het aanwezige publiek eerst tot stilte moet manen.

Al met al draagt een leader bij aan de professionele uitstraling van ieder event en/of livestream, introduceert het iedere presentator en/of spreker op dynamische en complete wijze, en …

Stijl en duur

Onze intro’s zijn vaak volledig geanimeerd met de huisstijl van de opdrachtgever als uitgangspunt. Gemiddeld duurt een event intro zo’n 30 – 40 seconden. In die periode heet de voice over het publiek hartelijk welkom en voorziet ze van de meest relevante informatie over event en introduceert de eerste spreker óf de presentator of master of ceremony.

Overgangen en bumpers

Tussen sprekers in volgt steeds een kort dankwoord van de ene spreker, en een intro van de nieuwe. Dit houdt de vaart in het programma, ontslaat sprekers van eventuele verplichting om hun opvolger aan te kondigen en voorkomt een af en aan van presentatoren/sprekers op het podium.

Voorbeelden

Voorbeelden van eerder gerealiseerde events én door Baadjou ontworpen én geanimeerde introducties zijn:

Facebook